Hepimizin hayatında önemli bir yeri olan, ister iş, ister ev hayatımızda olsun zamanımızın önemli bir kısmını ayırdığımız televizyon için günümüzün gelişen teknolojisi çok farklı seçenekler sunuyor. Özellikle son yıllarda artan HD ( High Definition ) ve Ultra HD 4K ( Ultra High Definition ) yayınlar bizleri mevcut çanak anten ve alt yapımızı değiştirmeye zorlarken, üreticilerin adeta bu konuda yarışmaları, çok farklı seçenekleri karşımıza çıkarıyor. Bu yazımızda televizyon yayınlarını izleyebilmemizi sağlayan farklı teknolojiler ve bunların artı ve eksilerinden kısaca bahsetmeye çalışacağız.
Çanak Anten ( Uydu Anteni )
Hepimizin uzun yıllardır yakından tanıdığı uydu anteni sistemleri ( çanak anten ) farklı platformlar üzerinden hala en yaygın sistem olarak karşımıza çıkmakta. Uydu anteni sistemleri, en basit şekliyle, uydu üzerinden yayını yapılan sinyallerin bir çanak anten vasıtasıyla toplanarak izleyiciye görüntü olarak sunulması prensibine dayalıdır. Geçmişten farklı olarak piyasada bulunan neredeyse tüm uydu anteni sistemleri artık UltraHD yayınlara göre özelleştirilmiştir.
Bu sistemlerde en az bir çanak anten, bir LNB ve bir uydu alıcısı ( reciever ) kullanılmak durumundadır. Uydudan gelen sinyaller çanak antenden LNB’ye yansıtılır ve LNB bu sinyalleri uydu alıcısına gönderir. Uydu alıcısı bu sinyalleri görüntü formatına dönüştürerek televizyon ekranlarımıza aktarır.
İzlenmek istenen kanalların farklı uydulardan ( Türksat, Hotbird, Eutelsat gibi… ) yayın yapması durumunda birden çok çanak antene ve buna bağlı olarak diseqc switch gibi ek elemanlara ihtiyacınız olabilir.
Digiturk, D-Smart, Tivibu gibi platformlar da aynı prensibe dayalı sistemler kullanarak yayınları abonelerine ulaştırmaktadır. Burada oluşan ayrım, bu platformların, üyelik gerektiren farklı TV kanallarını belirli bir yerde toplayarak şifrelenmiş şekilde uydu anteninize göndermesi ve uydu alıcınıza eklenmiş bulunan bir modülle bu şifreli yayınların tekrar normal yayına dönüştürerek sizlere sunulması şeklindedir.
Bireysel mi, merkezi mi ?
Bireysel olarak kullanılabildiği gibi, apartman ve site gibi toplu yaşam alanları için merkezi uydu anteni sistemleri de kullanılabilir. Merkezi çanak anten sistemlerinde, tek bir çanak antenden ( farklı uydular için birden fazla olabilir ) alınan sinyaller her evde ( veya her bir televizyon için ) bir uydu alıcısına aktarılır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi, yayını kaç binanın alacağını dikkate alarak uygun büyüklükte bir çanak anten ve multiswitch seçmek ayrıca dağıtım sırasında oluşacak sinyal kayıplarını minimuma indirmektir.
Bu şekilde bilinçli ve kaliteli hazırlanmış bir çanak anten sistemi toplu yaşam alanlarında hem gereksiz maliyetin hem de görüntü kirliliğinin önüne geçecektir.
IP Tv Nedir?
IPTV yani “Internet Protocol Television” televizyon yayınlarının internet üzerinden izleyicilere aktarılmasıdır. Günümüzde hızla yaygınlaşmaya başlayan IPTV lerin bu hızda yaygınlaşmasında, gelişen teknolojiyle birlikte internet hızlarının artması en büyük etken olarak görülebilir.
Temel olarak televizyon yayınlarının internet üzerinden izleyiciye ulaştırıldığı sisteme IPTV dendiğinden bahsetmiştik. Ancak günümüzde IPTV de kendi içerisinde 3’e ayrılıyor diyebiliriz.
Bunlar yayıncı kuruluşun yaptığı yayının aynı anda izleyiciye aktarıldığı “Canlı IPTV” ( Live TV ), yayınlanmış bir programın tekrar başa alarak izlenmesi veya bir iki gün sonra gibi bir zamanda tekrar izlenmesini sağlayan “zaman kaydırmalı IPTV” ( time-shifted IPTV ) ve yayıncı kuruluşun içeriğini belli bir depoda tuttuğu ve izleyicinin kendi isteğine göre filtreleyerek seçip istediği içeriği izleyebildiği “isteğe bağlı video” ( VOD – video on demand )” dır. Bu farklı IPTV çeşitlerini daha sonra başka bir yazımızda detaylı olarak açıklamaya çalışacağız.
IPTV İçin Ne Gerekli ?
IPTV yayınlarını alabilmek için hızlı bir internet bağlantısı ve IPTV destekleyen bir cihaza ( set-top box ) ihtiyaç vardır. Burada önemli olan kaliteli bir yayın akışının sağlanabilmesi için 10Mbps den daha hızlı bir internet erişimine sahip olmaktır.
IPTV yayınlarını alabilmek için set-top box dışında bir de bu yayınları almanızı sağlayan bir playlist dosyasına sahip olmanız gerekmektedir. Tahmin edebileceğiniz gibi bu playlist dosyaları ücrete tabi olarak ayrıca satılmaktadır. Genelde m3u8 uzantılı olarak karşınıza çıkacak olan bu playlist dosyaları set-top box içinde ilgili yere konumlandırılarak televizyon yayınları alınmaya başlanabilir. Unutulmaması gereken günümüzde bu tip playlist dosyalarının henüz yasal olarak ülkemizde satışa sunulmamış olmasıdır. Bununla birlikte ülkemizde yasal olarak IPTV yayınlarına ulaşabileceğiniz Tivibu, Digiturk, D-smart, Netflix, Blu Tv, Puhu Tv Turkcell TV+, Vodafone TV vb. platformlar mevcuttur.
IP TV nin farklı seçenekler sunmasının sağladığı avantajlarının yanında hızlı bir internet bağlantısına ihtiyaç duyduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var. Bununla birlikte tüm bu içeriğin ( yukarıda bahsedilen platformlar ve benzerleri ile yapacağınız özel anlaşmalar dışında ) internet kotanızdan yiyeceğini ve kotayı hızla dolduracağını da unutmamak gerekir.
Tüm bu karmaşa içerisinde size en uygun çözüme karar vermek için yardıma ihtiyacınız olduğunda Bodrum’daki Uyducunuz olan firmamızla iletişime geçebilir ihtiyacınız olan tüm sorulara cevap bulabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda tekrar buluşana dek iyi seyirler dileriz.